EXCELDE TAŞIMA KOPYALAMA ve SİLME YÖNTEMLERİ

12 Aralık 2010 Pazar

EXCELDE TAŞIMA KOPYALAMA ve SİLME YÖNTEMLERİ



Kopyalama Yöntemi ;



1. Kopyalanacak bilgiler seçilir. Seçim üzerinde sağ tuş, Kopyala Komutu verilebilir, daha sonrada yeni konuma Sağ tuş yapıştırma işlemi yapılır.

2. Kopyalanacak hücreler seçilir. Ctrl + C kısayol komutu verilir. Daha sonra yeni konuma Ctrl + V Yapıştırma işlemi yapılabilir.

3. Kopyalanacak hücreler seçilir. Ctrl + İnsert tuşuna basıldıktan sonra, farklı konuma gel ve Enter tuşuna bas.

4. Kopyalanacak bilgiler seçilir. Hızlı erişim araç çubuğundan kopyala butonuna tıkla. Daha sonra yeni konumda hızlı erişim araç çubuğundan yapıştır butonuna tıkla

5. Giriş menüsünden => pano => kopyala butonuna tıkla. Daha sonra yeni konumda Giriş menüsünden => pano => yapıştır komutu verilir.



Taşıma Yöntemleri ;



1. Taşınacak bilgiler seçilir, Seçim üzerinde sağ tuş, ve kes komutu verildikten sonra yeni konumda sağ tuş Yapıştır işlemi uygulanabilir.

2. Taşınacak bilgiler seçilir daha sonra Ctrl + X Kısyaol komutu verilir, yeni konuma Ctrl + V Kısa yol komutu ile yapıştırma işlemi yapılabilir.

3. Taşınacak Bilgiler seçilir. Mouse ile seçim üzerinde herhangi bir kenarından ( Sağ,sol,Üst veya Alt taki kenarlardan Mouse’ un sol tuşuna basılı bir şekilde sürükleyerek farklı bir konuma taşıma işlemi yapılabilir.)

4. Taşınacak bilgiler seçilir. Hızlı erişim araç çubuğundan kes butonuna tıkla. Daha sonra yeni konumda hızlı erişim araç çubuğundan yapıştır butonuna tıkla

5. Giriş menüsünden => pano => kes butonuna tıkla. Daha sonra yeni konumda Giriş menüsünden => pano => yapıştır komutu verilir.

6. Taşınacak bilgiler seçilir => Shift + Delete tuşlarına basılır. Yeni konumda ise Enter.



Hücre İçeriklerini Temizlemek İçin ;

1. Temizlenecek hücre seçilir => BACKSPACE tuşuna basılır.

2. Temizlenecek hücre seçilir => DELETE tuşuna basılır.

3. Temizlenecek hücre seçilir => Giriş menüsünden => Düzenleme => Temizle komutu verilir.







Temizleme Seçenekleri



Tümü : Yazı Standart biçimde yazılır. Hücre içindeki bilgi ve biçimleri temizler.

Biçimler : Yazıların renk, boyut, ve tiplerini standart değerlere getiri. Bilgiler kalır.

İçindekiler : Bilgileri siler, fakat hücrenin biçimini temizlemez.

Açıklamalar : Hücrelerdeki açıklamaları siler.



En Son Yapılan İşlemleri Geri Almak ;



En Son Yapılan İşlem Adımlarını Geri Almak



En son yapılan, kopyalama, yapıştırma, silme, renk, tip değişikliği vb. tüm işlemleri yaptıktan sonra geri almak mümkündür…



1.Hızlı Erişim Araç Çubuğundaki simgeye tıklayabiliriz.Yaptığımız işlemleri adım adım geri alır. O işaret sönük görünüyor ise; geri alınacak işlem yok anlamına gelir.

2.“Ctrl + Z” kısa yolu kullanılabilir.

ü Bir çok aşamayı geri almak mümkündür; Fakat geri alırken, belgemizi en son kayıt yaptığımız şekline kadar geri alabiliriz… Kayıt yapıldıktan sonra geri alma işlemi işinize yaramayabilir..



En Son Yapılan İşlemleri İleri Almak



1.Hızlı Erişim Araç Çubuğundaki simgeye tıklayabiliriz ; Geri alınan bir işlemi tekrar ileri almanızı sağlar

2. “Ctrl + Y” Kısa yolu kullanılarak ta yapabiliriz.



*En son yapılan işlem ne ise tekrarlama yapmanızı sağlar.. (Örneğin; Yazı,Kopyalama vs..)

(Tekrarlama = Yineleme)



Office Düğmesi: Kaydetme, yazdırma ve yayınlama işlemlerinin yapıldığı ve Excel özellikle­rinin ayarlandığı bölümdür.

Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Sık kullanılan Excel özelliklerinin bu alanda kısayolu oluşturularak daha hızlı erişim sağlanabilir.

Ad Kutusu: Seçilen hücrenin adını ve tanımlı adları görüntüler.

Formül Çubuğu: Seçili hücredeki veri veya formülleri görüntüler.

Başlık Çubuğu: Programın ve dosyanın adını görüntüler.

Yardım Düğmesi: Excel yardımını açar.

Durum Çubuğu: O sırada yapılan işlemler ile ilgili bilgileri görüntüler.

Yakınlaştır: Ekrandaki görüntüyü yakınlaştırır ve uzaklaştırır.

Excel’de verilerin yazıldığı kutulara hücre denir. Hücreler satır ve sütunların kesişimlerinden olu­şur. Satırlar rakamlar, sütunlar ise harfler ile tanımlanır. Bir hücre adı (hücre başvurusu) bulun­duğu sütun harfi ve satır numarası ile tanımlanır. Örneğin, B sütununun 7. satırında bulunan bir hücrenin adı B7 olarak tanımlanır. Veriler yazılmadan önce hangi hücreye veri yazılacaksa o hücrenin seçilmesi gerekir. Seçili olan hücreye aktif hücre denir. Hücreyi seçme işlemi farenin sol düğmesi ile tıklanarak veya klavyeden ok tuşları ile ilerlenerek yapılabilir. Hücreleri birbirinden ayıran satır ve sütun çizgilerine kılavuz çizgileri denir.

Excel 2007 ile birlikte Excel’in satır ve sütun sayılarında da değişiklikler olmuştur. Satır sayısı Excel 2003’te 65.536 iken Excel 2007’de 1.048.576; sütun sayısı Excel 2003’te 256 iken Excel 2007’de 16.384 olmuştur. Bu da Excel’de artık daha fazla veri tutabileceğinizi göstermektedir.

Excel’i ilk açtığınızda varsayılan olarak boş 3 çalışma sayfasından oluşan bir çalışma kitabı karşı­nıza gelir. Çalışma kitabına yeni sayfalar eklenebilir, varolan sayfalar silinebilir ve adı değiştirilebi­lir. Sayfalar arasında veri kopyalanıp taşınabileceği gibi, farklı çalışma kitaplarından da sayfaların kopyalanıp taşınması mümkündür.

Excel 2007’de menü ve araç çubuğu yapısı tamamen değişmiştir. Menülerin yerini sekmeler, araç çubuklarının yerini ise gruplar almıştır. Excel’de 7 tane sekme vardır. Bunlar; Giriş, Ekle, Sayfa Düzeni, Formüller, Veri, Gözden Geçir ve Görünüm sekmeleridir. Sayfaya eklenen nesnelere göre, o nesnelere uygulanabilecek işlemlerle ilgili sekmeler Excel’e eklenir. Örneğin, sayfaya bir resim eklenip seçildiğinde sekmelerin yanına Resim araçları başlığı ile Biçim sekmesi eklenir.

Giriş: Giriş sekmesi Excel’deki temel işlemlerin yapılabileceği sekmedir. Her düzeyden Excel kul­lanıcısının sıklıkla ihtiyaç duyduğu biçimlendirme işlemleri, filtre ve sıralama işlemleri gibi temel işlevler bu sekmede bulunur. Giriş sekmesi seçildiğinde 7 tane grup ekrana gelir. Bunlar; Pano, Yazı Tipi, Hizalama, Sayı, Stiller, Hücreler ve Düzenleme gruplarıdır.




PANO: sayfa içerisinde KES – KOPYALA – YAPIŞTIR işlemlerinin yapılabileceği bölümdür.

Kes : sayfa içerisindeki seçili olan bilgiyi farklı bir konuma taşımak için kullanılır kısa yolu “ CTRL + X”

Kopyala: sayfa içerisindeki seçili olan bilgiyi çoğaltma işlemi yapar kısa yolu “ CTRL+ C”

Yapıştır: sayfa içerisinde kullanılan kesme yada kopyalama yapılan bilgileri yeni konumda kullanma fırsatı sunar kısa yolu ise “ CTRL + V”

Biçim Boyacısı: Yaznın kendisini değil, o yazıya uygulanan biçimleri kopyalar örneğin : yazı tipi , yazı boyutu ,yazı rengi , kalın , italik v.s kısa yolu ise CTRL + SHİFT + C dir. Biçim boyacısını kullanabilmek için biçim uygulanmış olan yazıyı seç => Biçim boyacısına tıkla => biçimi uygulatmak istediğin yazı üzerine tut sürükle yap ve bırak.

Office Panosu: sayfa içerisinde kesilen yada kopyalanan bilgileri hafızaya alıp , farklı bir word sayfasında kullanma imkanı sunar. Office panosunda pano içersinde biriken bilgilerin tamamını imlecinizin bulunduğu yere yapıştırır. komutu ise sayfa içerisindeki bilgileri değil panoda biriken bilgileri silmek için kullanılır. Eğer bu bilgileri teker teker kullanmak istiyorsanız pano açıkken sadece uygulamak istediğiniz bilginin üzerine tıklayabilirsiniz.



Yazı Tipi : Yazılarımızın şeklini değiştirmemizi sağlar.Örnek : Düz yazı,El yazısı, Şekiller..

Yazı Tipi Boyutu : Yazının büyüklüğünü ayarlamayı sağlar.Hangi Yazıyı büyütmek istersen, Önce yazıyı seç, daha sonra Yazı Tipi Boyutuna Gel, ve bir değer belirle..(Rakam)



Yazı Tipi boyutunu Büyült Ve Daralt : seçili olan metnin boyutunu büyültüp küçültebileceğiniz yerdir. Yazı tipi boyutuyla aynı görevi görür. Kullanılması zorunlu bir komut değildir. Tercihen kullanılabilir.

Kalın : Yazıyı; kalın ve koyu yapar.Kalın olan bir yazının üzerine Mouse ile gelince (K)’nın Koyu oluğunu görürüz.Kalın olan bir yazıyı seçip, Tekrar (K)’ya basar isek Kalın olan yazı Normal yazı şeklini alır. “CTRL + K” Kısa yolu komutunu verebiliriz. (Örneğin Yazı seç CTRL + K ‘ya bas…)

İtalik : Yazıyı Sağa yatık yapar.İtalik Bir yazı içine Mouse ile tıklayınca T harfi Koyu yapar.İtalik bir yazıyı seçip, tekrar (T) ye basar isek, o yazı Normal Görünüme kavuşur.

“CTRL + T” Kısa yolu komutunu verebiliriz. (Örneğin Yazı seç CTRL + T ‘ye bas…)

Altı Çizgili : Seçili bir yazının altını çizer.Yaznın önemini vurgulamak o kısma dikkat çekmek için kullanılır .Altı çizgili yazı yazmanızı sağlar.Altı çizili bir yazı seçilip, tekrar ( A )’ya basar isek; o yazı Normal Görünüme kavuşur. “CTRL + SHİFT + A” Kısa yolu komutunu kullanabiliriz. (Örneğin Yazı seç CTRL + SHİFT + A ya bas…)

Kenarlıklar : Seçili olan alana kenarlık uygulamak için kullanılır. Seçili alana kenarlık uygulamak için ;

ü Çalışma sayfasında; çevresine kenarlık uygulamak, kenarlık stilini değiştirmek veya kenarlığını kaldırmak istediğiniz hücre veya hücre aralığını seçin.

ü Yazı Tipi grubundaki Giriş sekmesinde şunlardan birini yapın:

· Yeni veya farklı bir kenarlık stili uygulamak için Kenarlıklar seçeneğinin yanındaki oku tıklatın, sonra bir kenarlık stilini tıklatın.

İpucu Özel bir kenarlık stili veya köşegen kenarlık uygulamak için Diğer Kenarlıklar seçeneğini tıklatın. Hücreleri Biçimlendir iletişim kutusunun Kenarlık sekmesinde, Çizgi ve Renk öğelerinin altında, istediğiniz çizgi stilini ve rengi tıklatın. Kenarlığın nereye yerleştirileceğini göstermek için İlk Ayarlar ve Kenarlık öğelerinin altında bir veya daha fazla düğmeyi tıklatın. Kenarlık seçeneğinin altında iki köşegen kenarlık düğmesi bulunur.

Ø Hücre kenarlıklarını kaldırmak için Kenarlıklar seçeneğinin yanındaki oku tıklatın, sonra da Kenarlık Yok seçeneğini tıklatın.

Kenarlıklar düğmesi en son kullanılan kenarlık stilini görüntüler. O stili uygulamak için Kenarlıklar düğmesini (oku değil) tıklatabilirsiniz.



Dolgu rengi : Kenarlık uygulanan alana dolgu rengi uygulamak için kullanılır.



Ø Gölgelendirmeyi uygulamak veya gölgelendirmesini kaldırmak istediğiniz hücreleri seçin.

Ø Giriş Sayfası sekmesindeki Yazı Tipi grubunda şunlardan birini yapın: Hücreleri düz renkle doldurmak için Dolgu Rengi sekmesindeki simgesinin yanındaki oku, Yazı Tipi grubunda Giriş seçeneğini, sonra da paletten istediğiniz rengi tıklatın. n son seçilen rengi uygulamak için Dolgu Rengi öğesini tıklatın.

Yazı tipi rengi : seçili olan yazının rengini değiştirmek için kullanılır.

Hizalama komutları : Hücre içerisindeki bir bilginin dokuz farkı hizalama metodu vardır. Uygulamada hücreyi şu şekilde düşünelim; altta verilen şemada açık bir şekilde görünmektedir. Buna göre bu hücrenin üstünün solu – üstün ortası – üstün sağı vardır. Ortanın solu – ortanın ortası – ortanın sağı vardır. Hücrenin altının solu – altının ortası ve altının sağı vardır buda toplamda dokuz farklı hizalama metodunu ortaya çıkarır.

HİZALAMA KOMUTLARININ TÜMÜNÜN KULLANILDIĞI ÖRNEĞİ İNCELEYELİM ;

Yandaki resimde A üst’ün soluna , B üst’ün ortasına , C üst’ün sağına alınmış





D ortanın solu , E ortanın ortası , F ortanın solu





G Hücre altının solu , H alt’ın ortası , I alt’ın sağına göre hizalanmışlardır.


Not : Hücre hizalamalar menü haricinde Giriş menüsünden => Hizalama bölümündeki sağ alt köşedeki sekmeye tıklayın karşınaza gelen alandan yatay ve dikey bölümünden hücre hizalama tekniklerini kullanabilirsiniz. Yatay bölümünde kullanabileceğiniz seçenekler “SOL – ORTA-SAĞ) Dikey bölümünde kullanabileceğiniz seçenekler ise “ ÜST-ORTA-ALT”







Hücre birleştir : birden fazla hücreyi tekbir bütün olarak göstermek için kullanılır.

0 yorum: