EXCEL DERSLERİ

12 Aralık 2010 Pazar

MİCROSOFT
EXCEL







MİCROSOFT  EXCEL

Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış bir uygulama programıdır. Excel elektronik Hesaplama, Tablolama, ve grafik programıdır. Excel’ de çalışılan dosyalara “ Kitap “  denir. Kitaplar, sayfalardan, sayfalarda, hücrelerden meydana gelir. Kitapları bilgisayarımıza kayıt ettiğimizde dosya uzantısı “ xlsx “ olur. Excel’de 1.048.576 satır, 16384  adet sütun ve            17.179.869.184 hücre bulunmaktadır.
Excel de bulunan Sayfalar kısmı standartta 3 tanedir. Fakat isterseniz siz çalışma sayfalarını minimum 1, Maksimum 255 adet açabilirsiniz.
Þ    Hücre; Sütun ve Satırların kesiştiği noktaya denir.
Þ    Gitmek istediğin hücrenin adresini, Ad Kutusu Kısmına yazabilirsiniz. ( B23 ve Enter )
Þ    Enter tuşuna bastığımızda, standart olarak 1 alt hücreye iner, fakat isterseniz bunu değiştirebilirsiniz. Örneğin; ( Sağa-Sola veya Yukarıda gidebilir.)
Þ    Excelde yazılan yazılar hücre dışına taşmaz. Sadece ekranda taşıyormuş gibi görülebilir. Hücrelerin içeriğini görebilmek için; Yazı yazılmış bir hücreye tıkla ve Formül Çubuğuna Bak. ( Fx )

İçinde Bilgi Olan Hücreler Üzerinde Değişiklik Yapmak İçin;
Hücrenin içine girmek gerekir.
  1. Hücre üzerine tıklanır. F2 tuşuna basılır ve yön tuşları kullanılabilir.
  2. Hücre üzerine çift tıklanılır. Yön tuşları kullanılır.
  3. Hücre seçilir. Daha sonra Formül Çubuğundan gerekli değişiklikler yapılabilir.
ü   Aynı hücre içerisinde bir alt satıra yazı yazabilmek için “Alt + Enter” Kullanmalıyız.

ü yada Giriş menüsünden => yazı tipi =>  butonuna tıklanılabilir.

Ctrl Tuşunu Ek Tuşlarla Kullanmak;

Ctrl + Home    : Çalışma sayfasının başına gelmek için kullanılır.
Ctrl + End        : Çalışma sayfasının sonuna gelmek için kullanılır.
Ctrl + à          : Bulunduğumuz satırın en sonu hücresine gitmek için kullanılır.
Ctrl + ß          : Bulunduğumuz satırın ilk hücresine gitmek için kullanılır.
Ctrl + ­           : Bulunduğumuz sütunun ilk hücresine gitmek için kullanılır.
Ctrl + ¯           : Bulunduğumuz sütunun en son hücresine gitmek için kullanılır.
Page Up          : Sayfanın başına gitmek için kullanılır. Sayfa başındaki İlk hücreye ( 1 nci satır A sütunu)
Page Down      : Sayfanın sonuna gitmek için kullanılır. Sayfa sonundaki hücreye ( 34 ncü satır A sütunu )
Ctrl + Page Up : Sayfalar arası geçişi sağlar. Bir önceki sayfaya geçiş yapar.
Ctrl + Page Down : Sayfalar arası geçişi sağlar.Bir sonraki sayfaya geçiş yapar.

EXCELDE SEÇİM YÖNTEMLERİ
Hücre Seçmek ;

1.                  Seçilecek hücrenin üzerine tıklanır. Ve Mouse’ un Sol tuşunu basılı tutarak, Mouse’u bırakmadan sürükleyerek seçim yapabiliriz. ( Sağa – Sola – Aşağıya ve Yukarıya )
2.                  Aralıklı, Tek Tek hücre seçimi yapmak için; İlk hücre seçilir daha sonra Ctrl Tuşuna basılı tutarak Mouse ile Tek Tek hücre üzerlerine Bir kez tıklanır.
3.                  Belli bir aralıktaki hücreleri seçmek için; İlk hücre seçilir. Ve Daha sonra Shift Tuşuna basılı tutarak Son seçmek istediğimiz noktaya ( Hücreye ) Mouse ile 1 kez tıklanır. Bu şekilde arada kalmış hücrelerde seçilmiş olur.
4.                  Hücre seçilir, daha sonra Shift Tuşuna Basılı tutarak Yön tuşlarını kullanabiliriz.

Sütun Seçmek ;

1.                  Seçilecek sütunun isminin üzerine tıklarız. Mouse’ un Sol tuşuna basılı tutarak, Mouse ile Sağa veya sola doğru ilerleyerek sütunları seçmiş oluruz. ( A sütunu B sütunu vs. )
2.                  Seçim yapmak istediğimiz sütun üzerine 1 kez tıklarız. Daha sonra Shift tuşuna basarak Yön tuşlarını kullanabiliriz. ( A sütunu B sütunu vs. )
3.                  Aralıklı, Tek Tek sütun seçimi yapmak için; İlk sütun seçilir daha sonra Ctrl Tuşuna basılı tutarak Mouse ile Tek Tek sütunlar üzerlerine Bir kez tıklanır.
4.                  Belli bir aralıktaki sütunları seçmek için; İlk sütun seçilir. Ve Daha sonra Shift Tuşuna basılı tutarak Son seçmek istediğimiz noktaya ( Sütuna ) Mouse ile 1 kez tıklanır. Bu şekilde arada kalmış sütunlarda seçilmiş olur.

Satır Seçmek ;

1.Seçilecek satırın numarası üzerine tıklarız. Mouse’ un Sol tuşuna basılı tutarak, Mouse ile Aşağıya veya Yukarıya doğru ilerleyerek satırları seçmiş oluruz. ( 11 nci Satır , 20 nci Satır vs. )
2.Seçim yapmak istediğimiz satır numarası üzerine 1 kez tıklarız. Daha sonra Shift tuşuna basarak Aşağı – Yukarı Yön tuşlarını kullanabiliriz.
3.Aralıklı, Tek Tek Satır seçimi yapmak için; İlk satır numarası seçilir daha sonra Ctrl Tuşuna basılı tutarak Mouse ile Tek Tek satır numaraları  üzerlerine 1 kez tıklanır.
4.                  Belli bir aralıktaki satırları seçmek için; İlk satır numarası seçilir. Ve Daha sonra Shift Tuşuna basılı tutarak Son seçmek istediğimiz noktaya ( Satır numarası üzerine ) Mouse ile 1 kez tıklanır. Bu şekilde arada kalmış satırlarda seçilmiş olur.
Excel her şeyi seçmek için ( Tüm Sayfayı ) Sütun ve Satırların kesişme noktasına Mouse il tıkla.

   Ctrl + A Kısa yolu komutuda kullanılabilir.


0 yorum: